Robot aan CNC

Het beladen of ontladen van machines is een van de meest voorkomende toepassingen binnen de industriële robotica. Productiemachines moeten vaak beladen worden met stukken of onderdelen in de vorm van halffabrikaten. We denken daarbij vooral aan CNC gestuurde werktuigmachines voor draai of freeswerken. Maar ook aan inserts bij spuitgietmachines (Injection Molding Machines).

Hierbij worden  de producten op een efficiente manier aangeboden aan de robot. Dit kan in de vorm van rasterplaten, schuiven, pallets, 2D vision systemen met conveyor of zelfs 3D systemen om goederen uit bulk te picken.

Er wordt een passende interface gemaakt met de sturing van de machine om de samenwerking met de robot vlot te waarborgen. Ook een intuïtieve gebruikersinterface wordt desgewenst mee voorzien.

Nadat een machine haar bewerking heeft uitgevoerd dienen stukken weer ontladen te worden en op een daarbij voorziene plaats te worden gestockeerd. Ook hier zijn de mogelijkheden zeer divers en in hoofdzaak afhankelijk van het proces. Denk aan pallets, rekken, conveyors, palletten etc.

Ook aan het veiligheidsaspect wordt de nodige aandacht gegeven. Het is niet zelden belangrijk dat machines ook toegankelijk blijven wanneer er manueel dient gewerkt te worden voor een enkelstuks of kleine serie. Met safety scanners en lichtschermen zijn zeker veilige én toegankelijke installaties mogelijk.

 

 

ROBOTS LOADING CNC’s