Robots zijn uitermate geschikt om assemblage toepassingen uit te voeren. Vaak gaat het om het samenbrengen van diverse producten die in elkaar geschoven, geklikt, gevezen of verlijmd dienen te worden. Een 6-assige robot bezit net die flexibiliteit die vaak een zeer belangrijke rol speelt om deze taken tot een goed einde te brengen.

In assemblagecellen worden diverse producten of onderdelen samengebracht tot bij de robot. Dit kan middels feeders, hoppers en trilsystemen. Vaak wordt product aanvoer vergezeld van vision camera´s om alsnog de correcte producten uit een ongeordende stroom van goederen te halen. Ook zorgen camera vaak voor extra kwaliteitscontrole tijdens de diverse fases in het proces en kunnen eventuele afgekeurde stukken uit het systeem worden gehaald.

Een extra waarde in assemblage processen is soms een krachtgestuurde sensor op de robotpols. Hierdoor krijgt de robot als het ware ‘gevoel’ en kunnen we sensitieve taken op een gecontroleerde manier gaan uitvoeren. Denk daarbij aan het in elkaar schuiven van passingen of onderdelen waarbij we de kracht willen kennen en geen schade aan de producten willen veroorzaken. Ook kan de robot in geval van blokkeren zijn beweging aanpassen om de eindpositie te bereiken. In de praktijk blijkt dat manueel moeilijke montages door de robot prima kunnen worden uitgevoerd dankzij deze technologie.

 

 

ROBOT IN ASSEMBLAGE TOEPASSING MET KRACHTSENSOR